Dönüşüm Şehircilik Mimarlık AŞ.

Telefon:

0424 248 29 23, Mobile: 0532 365 82 41

Çalışma Saatlari

09.00 - 18:00

E-mail:

proje@donusumsehircilik.com

2015 yılında 16.5 milyar dolarlık uluslararası doğrudan yatırım çeken Türkiye, genel sıralamada 2 basamak yükselerek 20’inci sırada yer aldı. Gelişmekte olan ülkeler arasında ise 4 basamaklık sıçramayla 8’inci sıraya yükselen Türkiye’de yabancılar en çok yatırımı gayrimenkul sektörüne yaptı.

Birleşmiş Milletler Ticaret ve Kalkınma Örgütü’nün (UNCTAD) ‘2016 Dünya Yatırım Raporu’ eşzamanlı olarak dün tüm ülkelerde açıklandı. Türkiye’de ise Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından kamuoyuyla paylaşılan rapora göre, 2015 yılında yüzde 36 artışla 16.5 milyar dolar ‘Uluslararası Doğrudan Yatırım’ (UDY) çekenTürkiye genel sıralamada 2 basamak yükselerek 20’inci, gelişmekte olan ülkeler arasında ise 4 basamak yükselerek 8’inci sırada yer aldı. Türkiye’ye gelen yatırımların yüzde 26’sı gayrimenkul satın alımları, yüzde 22’si finans ve sigortacılık, yüzde 10’u ise ulaşım ve depolamadan oluştu.

ÜRETİME YATIRIM ŞART
YASED Genel Başkan Yardımcısı Tankut Turnaoğlu raporun açıklanmasıyla ilgili olarak gerçekleştirilen toplantıda, Türkiye’nin dünyada uluslararası yatırımlardan yüzde 1 (0.94) pay almaya devam ettiğinin altını çizerek, Türkiye’nin bölgesel bir merkez olması gerekliliğinin önemine vurgu yaptı. Turnaoğlu, yatırımlarda gayrimenkulün payını değerlendirirken, “Türkiye gayrimenkul de yatırımı çekmeye devam etmeli ama aynı zamanda üretim ve istihdama yönelik yatırım da çekmeli. Toplam yatırım oranının artması için hepsi gerekiyor” dedi.

2008 SONRASI ARTIŞ
Dünya Yatırım Raporu’na göre küresel UDY girişleri 2015 yılında yüzde 38 arttı ve 2008 finansal krizinden sonraki en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak hala 2007 tepe seviyesinden yüzde 10 aşağıda kaldı. Rapordaki değerlendirmede, 2015 yılında küresel UDY hareketlerinde görülen yüzde 38’lik artışla (1.76 trilyon dolar) gelişmekte olan ülkelerin büyümesinde yavaşlama olduğu ve ham madde fiyatlarının düştüğü bir dönemde gerçekleşmiş olmasının makro ekonomik bir tutarsızlık olarak görülebileceği değerlendirilmesi ne de yer verildi. Artışın başlıca kaynağının sınır ötesi Birleşme ve Satın Alma (B&S) işlemleri olduğunun da altı çizildi. Raporda, bu işlemler çıkarıldığında UDY artışının yüzde 15 seviyesinde kaldığı görülüyor.

HİNDİSTAN’I YAKALAMAK ZOR!

Rapora göre, Asya ülkelerine uluslararası yatırım artışı devam ediyor. En çok yatırım girişi alan Asya olurken, Asya’yı Avrupa ve Kuzey Amerika izliyor. 2015 yılında 16.5 milyar dolarla Türkiye Asya’daki gelişmekte olan ülkeler arasında en çok yatırım girişi alan 5’inci ülke. Sıralamada Hong Kong, Çin, Singapur ve Hindistan’dan sonra Türkiye geliyor. Türkiye’nin bir basamak üstünde olan Hindistan’ın çektiği yatırım miktarı 44 milyar dolar. Tankut Turnaoğlu, “Ülkeler yerinde saymıyor, onlar da hareketli. Özellikle Hindistan daha yeni bir dev paket açıkladı. Yabancı sermayeyi çekmek için çalışıyorlar” dedi.